Overslaan en ga direct naar de inhoud Direct naar de footer

Groep 7/8

Leerkrachten: Silvia de Vries en Ellen Wildeboer

Hieronder leest u het laatste nieuws van groep 8.

april 2023

Dagelijks gaan onze kinderen door het verkeer naar school en naar vrienden. Hoe kan dit zo veilig mogelijk? We leerden in dit project over de verkeersregels en over gevaarlijke situaties in het verkeer. Je moet je niet laten afleiden, maar bewust bezig zijn met het verkeer. We hebben heel goed geoefend met alle verkeersborden en verkeersregels en uiteindelijk slaagden de kinderen voor het theoretisch verkeersexamen. Knap gedaan! In het circuit programmeerden we robots om langs de tijdlijn van voertuigen te rijden. We hebben een fiets geknutseld, een spoorrails of weg in perspectief getekend en een hoorspel met een fiets gemaakt. We planden een reis met het openbaar vervoer en een gastdocent van Prorail leerde ons over ons gedrag op en rond het spoor.

februari 2023

Waarderen van verschillen

In groep 7 en 8 ging dit project over het waarderen van verschillen. We hebben les gehad over de multiculturele samenleving, over gastarbeiders en asielzoekers, over mensen met een lichamelijke
beperking en over het recht van gelijke behandeling. We hebben een interview voorbereid en we hebben juf Nynke geïnterviewd. Ook hebben we de film “De club van lelijke kinderen” gekeken; een
film waar een duidelijke achterliggende boodschap in zit. Daar hebben de kinderen een recensie over geschreven. Dinsdag 14 februari zijn de kinderen naar de oorlogszolder in Workum geweest, waar zij leerden over hoe het in Workum was ten tijde van de tweede wereldoorlog. Al deze belevenissen en opdrachten werden verwerkt in krantenartikelen. De kinderen werkten in kleine groepjes samen in een redactie aan hun eigen krant. Om te leren hoe een krant wordt gemaakt, zijn we op werkbezoek geweest bij de Friso en hebben we daar een rondleiding gehad.

december 2022

We gebruiken dagelijks allerlei producten. Hoe worden die producten gemaakt? Daar komt veel meer bij kijken dan je in eerste instantie denkt.

In groep 7 en 8 onderzoeken we hoe een product wordt ontwikkeld; van tekening tot eindproduct. We leren de volgende begrippen beschrijven: een programma van eisen, behoefte, functie, ontwerp, prototype, product en produceren.

We leren over de fasen in het ontwerpproces van producten onderscheiden en in de juiste volgorde zetten. We zijn bezig met het ontwerpen van een nieuwe frisdrank. Dat begon met het maken van een moodboard. Welke frisdranken zijn er al? En hoe zien ze eruit?Welke kleuren en smaken spreken ons aan? Voor welke doelgroep is je frisdrank? Daarna hebben we de bedachte smaak uitgeprobeerd in een kleine hoeveelheid, want is het eigenlijk wel lekker? Er moet een etiket worden ontworpen en gemaakt. Dan wordt de verpakking gemaakt. We zijn heel benieuwd naar het eindresultaat!